Lesetips til den lange sommerferien

Jeg ønsker alle de ivrige leserne på St. Sunniva en deilig, lang og velfortjent sommerferie. Her får dere noen boktips fra meg til litt sommerlesning! Ha en god sommer, så sees vi neste år!

Hilsen Lone

1-4.trinn

Le og knekk lesekoden med Elefant og Gisse

Hver dag legger Gisse og Gerhard ut på nye hverdagslige eventyr. Dette er en humoristiske og enkle historier med mange filosofiske betraktninger. Bøkene er morsomme, tullete og lettleste.

Herman

«Herman – historier fra en udiagnostisert oppvekst» er en flott bok om det å leve i et hode som fungerer litt annerledes enn normen. Dette er sanne historier om Herman Flesvigs liv og tanker, ført i pennen til Erlend Loe. Boka er sårbar og morsom, lettlest men megetsigende, finurlig og rørende. Fremfor alt viser den at ADHD også kan være en superkraft, noe som kan være av enorm verdi for de mange barna der ute som føler lite mestring i hverdagen.

Denne boken treffer både barn og voksne, både med og uten diagnose.

 

Håndbok for superhelter-serien

En moderne Pippi Langstrømpe med superkrefter. Lisa mistrives forferdelig på den nye skolen.  En dag hun som vanlig blir plaget, rømmer hun inn på biblioteket. Der, nederst i en hylle, ser hun en bok som liksom lyser. Lisa dras mot boka med den merkelige tittelen Håndbok for superhelter. Og i det øyeblikket begynner Lisas ferd mot å bli superhelten Den Røde Maske.

Dette er fartsfylt, spennende og kult om ei jente som blir mobbet og bestemmer seg for å ta saken i egne hender. Et eventyr man sluker, med en heltinne man bare må elske!

Hundemannen

Halvt hund, halvt menneske og hundre prosent helt. Politihunden Greg og hundeføreren hans blir livstruende skadet, og operasjonen som følger, skal endre historien for all fremtid. Med hodet til en hund og kroppen til en mann har denne heroiske hunden en nese for rettferdighet. Men noen dager senere, våkner villdyret samtidig som plikten kaller. Gå ikke glipp av den fantastisk morsomme og vilt populære tegneserien til Dav Pilkey!

 

Esters univers

Ester bor en uke hos mamma og en uke hos pappa. Det går helt fint! Helt til i dag. For mamma har blitt kjæreste med Tor og nå skal de flytte sammen. Men det er ikke bare Tor som skal flytte inn. Det skal Bo også, sønnen til Tor. Ester kan ikke fordra noen av dem, og sammen med venninnen Hedda planlegger hun hvordan hun skal bli kvitt dem. Esters univers er tegneserieroman om å få et bonussøsken man ikke har bedt om, om å forsøke å gjøre noe med det og om å skjønne at man kanskje har tatt feil. For kan det være at Bo også er en ok type?

 

5-7.trinn

Villdyr

Villdyr er første bok i en ny, storslagen fantasyserie for barn. Handlingens heltinne er trettenårige Embla. Hun føler seg misforstått i familien og utenfor på skolen. Så begynner merkelige tingr å skje rundt henne, som at tordivler gir henne mystiske beskjeder. Da Embla i et privat øyeblikk snikfilmes på skolen, topper alt seg. Et underlig ul, et slags primalskrik, slipper ut av henne. Herfra er det ingen vei tilbake for outsideren Embla. Den utstøtte blir den utvalgte i en verden av skikkelser som kan veksle mellom å være dyr og mennesker – hamløpere – og som lever midt iblant vanlige borgere. I deres verden får Embla en avgjørende rolle i kampen mot de onde Strigene og deres uhyggelige heksefyrstinne, Kvitving.

«Villdyr» er en forfriskende debut om vennskap og skjebnefellesskap, myter og mørke, og ikke minst; om behovet for å passe inn.

Dagbladet kalte boken «sjelden vare», mens Aftenposten skrev at boken «bobler av skriveglede».

La skogen leve!

Klima nå – lekser senere!

De voksne vil gjøre om skogen utenfor skolen til parkeringsplass, og Bao skjønner at det er hun som må sette ned foten! Hun organiserer et opprør for å redde skogen, og drar med seg bestevennene Tuva og Linnéa. Men forstår Abdi og de andre guttene i B-klassen hvorfor det er viktig? Og hvordan får man egentlig de voksne til å skjønne alvoret når man bare er 12 år?

La skogen leve! er en engasjert og viktig tegneserie om å være stor nok til å forstå hva som må gjøres, men for liten til å bli tatt på alvor. Med “La skogen leve!” viser Nora Dåsnes at mye er mulig, om fornuft og følelser får spille sammen.

 Max Manus

Da Tyskland invaderte Norge i 1940 kastet Max Manus seg inn i motstandskampen, sammen med blant andre Gregers Gram og Gunnar Sønsteby. Gjennom Kompani Linge utgjorde de kjernen i Oslogjengen, som med livet som innsats kjempet en intens kamp mot den nazistiske okkupanten.                                      En tegneserie om en av Norges største motstandshelter som tar leseren med på spennende spesialoperasjoner, livsfarlig sabotasje, unikt kameratskap, bunnløs kjærlighet, stor sorg, blodige kamper og en intens flukt fra Gestapo.

Aldri bli forelska

ALDRI bli forelska er en historie om forelskelse og vennskap, søskenkjærlighet og sykkelsabotasje. Og om deling av bilder som ikke skal deles.
Lea er lei. Bestevenninnen Alexa snakker bare om gutter. Og storesøster Jenny ligger bare inne på rommet og gråter. Og hvorfor smiler Oskar i klassen sånn til Lea hver gang de møtes?
En smart og morsom fortelling for mellomtrinnet.

 Natteravnen

Natteravnen er den første delen i Stockholms-trilogien, en spennende og velskrevet trilogi om barn på samfunnets bunn i 1800-tallets Stockholm. Mika har bodd på barnehjem på Drottninggatan hele livet. For å kunne overleve i 1800-tallets Stockholm har hun utviklet et skarpt blikk for detaljer og krevende situasjoner. En iskald vinternatt blir det levert et nyfødt barn til barnehjemmet av en skrekkslagen ung mann. Det blir begynnelsen på en rekke hendelser som skal sette Mika i større fare enn hun noensinne kunne forestille seg.

Så fengslende at det faktisk ikke går an å legge den fra seg. Natteravnen er ikke bare veldig spennende, den er også en bit osende, levende historie. Natteravnen er intet mindre enn en mesterlig barnebok, som man vil huske lenge.

 

Udyr

Lettlest og ubehagelig spennende – Udyr er en bok du ikke klarer å legge fra deg! Hva skjer hvis samfunnet plutselig bryter sammen, noe skummelt og ukjent truer og alle er redde for alle? Abdi (13) og lillesøster Alva må rømme gjennom skogen etter at sivilisasjonen rundt dem kollapser og moren deres – og mange andre – blir drept av noen skumle og hittil ukjente udyr. Strømmen er borte, alle biler står og de menneskene som er igjen, gjemmer seg – for udyra og for hverandre. Vi følger Abdi og Alva gjennom skogen og mot havet. Men hvordan kan de komme seg i trygghet – og hvem kan de faktisk stole på?

Her er det spenning og gru fra første side. En original grøsser for 10+ Udyr er en original grøsser for lesere fra 10 år, men kan fint leses av ungdom og eldre barn som ikke er vant til å lese mye.

 

8-10.trinn

Sabotør- en røverhistorie fra krigsårene

Den 9. april 1940 ble Norge okkupert av nazistene. Okkupasjonen førte til forfølgelser, fengslinger og henrettelser. Samtidig var det flere som gjorde motstand mot det nye regimet og som kjempet for et fritt Norge. Dette er historien om Osvald-gruppen og hvordan de ble viklet inn i en katt- og mus lek med Gestapos verste agenter.  Tegneserien Sabotør er diktning inspirert av historiske hendelser og personer. Fortellingen følger historiske linjer omtrent like mye som den bryter med dem. Her er sant og usant i en herlig blanding, drivende godt fortalt, mens kjernen og moralen forblir hel ved. Sabotør-serien består av 4 bøker som kan leses uavhengig fra hverandre.

På én betingelse

Livet til Yousef dreier seg om regler, både hjemme, på skolen og i kompisgjengen. Mamma er nemlig konstant skuffa, barnevernet har allerede én fot innafor døra, og blant gutta er Yousef på vei til å bli en outsider. Men dette kan han fikse, tenker Yousef. Helt til en fest på Stovner endrer alt.                                                                                     I Neda Alaeis tredje utgivelse, «På én betingelse», leverer hun en roman som både løfter frem og tar unge gutter på alvor. Livet kan være skikkelig dritt iblant, men det meste kan også bli bedre igjen.                       Vinner av Uprisen!

Yolo

Adde eller ikke adde? Hvor needy virker jeg om jeg legger til med en gang, liksom?
I YOLO En bok med to sider får du endelig svarene, fra begge sider!
Henrik venter en evighet på hele to sekunder før han adder Emma …
Vennene deres skjønner IKKE hva de ser i hverandre. Emma er fra Groruddalen, Henrik fra Holmenkollen. Emma har nesering, Henrik har midtskill. Emma er antishave, Henrik har ikke et hårstrå på avveie.
Men er de så forskjellige når det kommer til stykket? Og kan de bryte gjennom forventningsmuren, finne kjærligheten og hjelpe hverandre til å bli dem de virkelig vil være?

 

Hvis dette var en film

Hvorfor går alt galt, når du bare prøver å gjøre det riktige?
Arta og Elises Insta-filmklubb får flere og flere følgere. De får til og med tilbud om å dekke en festival! Men så skal foreldrene til Elise skilles, og Arta får seg ikke til å fortelle om sine egne problemer på hjemmebane.
Kommer Arta til å miste både moren og bestevenninnen?       Teuta Dibrani har skrevet en roman som tar ungdomstida på største alvor. Romanen er velskrevet, og dramaturgien og de mange tekstmeldingene gjør at vi lett lever oss inn i hovedpersonens situasjon. Dette er en sterk og troverdig debutroman.

 

Arkiv