Laudato Si dagen

Alexander Golding holder foredrag for mellomtrinnselevene 3. mai 2019, St. Sunniva skole Oslo.

Alexander Golding holder foredrag for mellomtrinnselevene 3. mai 2019, St. Sunniva skole Oslo. Foto: Marija Ilic.

 

Fredag den 3. mai markerte vi pavens miljøengasjement med en hel skoledag med fokus på miljø og bærekraftig utvikling. Alexander Golding fra Caritas holdt et inspirerende foredrag for elever og lærere, deretter satte elevene i gang med ulike aktiviteter i miljøkampens tegn.

Av Emma Spook-Fintl, Marija Ilic og Ayeesha Fakir

Den 3.mai feiret St. Sunniva skole ‘Laudato si’, ved å arrangere en rekke ulike miljøfrembringende aktiviteter. ‘Laudato si’ er et brev skrevet av paven som handler om at menneskeheten må ta ansvar for jorden, vårt felles hjem, slik at fremtidige generasjoner også kan leve gode liv her. Det ble arrangert ulike aktiviteter, som uttrykk for dette brevet. Elevene deltok i aktiviteter som omhandlet alt fra strandrydding, sykkelverksted, lage insekts hotell, miljødebatt og diverse andre aktiviteter. Etter at brevet ble utgitt rett før inngåelsen av Paris-avtalen i 2015 og frem til i dag, har man fortsatt ikke sett en forbedring når det klima- og miljøproblematikken i verden. Derfor ønsket skolen å fremme dette pavens budskap, gjøre elevene mer miljøbevisst ved å blant annet fokusere på hva man kan gjøre for å bidra selv, samt å gjøre skolen mer miljøvennlig.

Elever fra aktivitetsgruppa – “rusken” 3. mai 2019, St. Sunniva skole Oslo.

Elever fra aktivitetsgruppa – “rusken” 3. mai 2019, St. Sunniva skole Oslo. Foto: Ayeesha Fakhir

Alexander Golding

Vi startet dagen som alle andre, altså med morgensamling. Men vi visste at dette ikke var en vanlig dag. For i dag skulle vi gjøre en forskjell. Etter morgensamling gikk vi ned i store gymsal. Der sto Alexander Golding klar for å inspirere oss. Han var tydelig på at dette ikke var et skremselsforedrag om hva som kommer til å skje dersom vi fortsetter med vårt enorme forbruk. I stedet ønsket han å inspirere oss til å leve på en bærekraftig måte.

– Jeg er veldig glad i kjøtt, spesielt rødt kjøtt. Hadde jeg hatt muligheten, hadde jeg spist det hver eneste dag. Eller … hadde det blitt litt kjedelig? Et av mine tiltak er å gjøre disse godene til fest. Jeg spiser bare kjøtt til helligdager og festdager. Andre tiltak dere kan gjøre er å ha en litt lengee ferie istedenfor to korte. Dermed er det mindre utslipp i forbindelse med flyreiser, påpekte Alexander Golding blant annet.

“Gjør godene til en fest, ikke hverdag”

Golding var tydelig på at vi ikke trenger å kutte alle godene som ofte viser seg å være klimaverstinger, men redusere dem. I sin jobb hos Caritas må han reise en del med fly. Han prøver å ta toget så langt det rekker, men av og til, går rett og slett ikke toget dit han skal.

– Jeg må innrømme at jeg tar av og til fly. Men jeg passer på å ta toget så ofte som mulig. Ikke bare kom han med gode tiltak, men Alexander var flink til å engasjere publikumet.

Det var mange stasjoner å velge mellom på Laudato Si dagen på skolen. Elevene vi møtte var engasjerte, men også litt redde for hva framtiden kommer til å bringe:

Filip Wasilek på bærekraftig matlaging

Filip Wasilek lagde vegetar lasagne (Foto: Marija Ilic)

 

– På bærekraftig matlaging lager vi vegetarisk lasagne. Vegetarretter er mer miljøvennlig, siden de ikke inneholder kjøtt. Hjemme lager jeg ikke vegetarmat, men jeg prøver å kjøpe mindre ferdigmat i butikken. Jeg syns det er bra at skolen arrangerer Laudato Si. Det er jo mye snakk om hva som kommer til å skje i fremtiden, så det er bra vi kan få noen tips for å få et mer bærekraftig og miljøvennlig liv, sier Filip Wasilek (15).

Maria Jonsrud og Hope Flood på musikkverksted

Maria Johnsrud, 12 (t.v) og Hope Flood, 12 (t.h) skrev sang om miljøet på musikkverkstedet (Foto: Marija Ilic)

 

– Her på musikkverksted lager vi sanger om miljøet. Det er et bra tiltak av skolen å arrangere denne dagen, på den måten lærer vi hvordan vi skal ta vare på jorda. Til skolen tar vi bussen og det er mye mer miljøvennlig enn for eksempel bil. Vi er egentlig litt redd for jorden skal bli ødelagt på grunn av klimaendringene, sier Maria Jonsrud (12) og Hope Flood (12).

Olav Jespersen og Filip Wlodrczyk på gjenbruk

– Jeg syns det er bra at skolen arrangerer denne dagen, men skulle ønske vi hadde brukt enda mer tid på å lære om hvordan vi kan være mest mulig bærekraftige og miljøvennlige. Det er bra at skolen kildesorter og går foran som et godt eksempel for oss elever, sier Olav Jespersen og Filip Wlodrczyk.

Biehotel

Skrevet av: Cecilia Sontum, Felipe Salvidar og Elena Pokotylyuk

En annen stasjon på miljødagen var hotell for bier og andre innsekter. Meningen med hotellet er at bier og andre insekter som mangler sted å bo, kan overnatte i hotellet. Denne aktiviteten er både sosial og viktig. I verden i dag er det et stort problem at flere og flere insekter dør. Insektene får færre boplasser siden vi i dag kutter ned så mange trær.

«Vi lager et hjem til biene»

De fleste elevene som var på denne aktivitet tror biehotellene hjelper miljøet. Stephan Nguyen i 5B sier at det var veldig gøy å lage hotellene og oppfordrer andre til å lage biehotell.

– Vi gjør det lettere for biene å trives i byen, sier Stephan.

Strandrydding

Da elevene kom til strandryddingsaksjonen på Huk, var det faktisk ikke så mye å rydde.

Tekst og foto: Daniel Azagra Næss

Det var blå himmel da elevene fra St. Sunniva var på aksjon på Huk for å rydde stranda fri for søppel. Det var til og med noen måker som hjalp til!

– Vi jobber med å fjerne alt søppelet på Bygdøy, men det er faktisk ganske lite søppel her, sier Michael Solem (16).

Han er en av mange som var skuffet fordi det var så lite søppel å finne. Flere andre skoler og barnehager hadde vært på stranda for å hjelpe til med å rydde søppel tidligere.

«Vi er her for å redde endene», sier Mark Poblete (15)

Aksel på syverksted

– På syverkstedet reparer vi gamle og ødelagte klær. De som ikke tok med egne klær, kunne fikse skolens kostymer. Jeg trodde faktisk ikke at det skulle være så gøy! Vi prøver så godt vi kan å være bærekraftige og miljøbevisste hjemme. Mamma er pescetarianer, altså at hun bare spiser fisk og ikke kjøtt, så vi spiser mye fisk og vegetarkjøtt. Vi prøver også å kildesortere, sier Aksel Lyngstadaas.

June Fagervik på Kahoot

June Fagervik (13) lagde Kahoot om miljø (Foto: Marija Ilic)

 

– Jeg syns det er bra at skolen arrangerer Laudato Si. Jeg skulle ønske at vi lærte mer på skolen. For miljøet så prøver jeg å ikke bruke så mye plastposer og sykle og gå og ta offentlig transport, sier June Fagervik (13), som lagde Kahoot om miljø.

Hva er ‘Laudato si’?

‘Laudato si’ er omtalt som det første pavelige miljø-encyklika. Det ble skrevet av paven selv og gitt ut i 2015. ‘Laudato si’ er opprinnelig latinsk og betyr ‘Lovet være du’. I dette brevet har pave Frans skrevet om at vi må ta vare på “vårt felles hjem”. Han påpeker blant annet at jorden er en gave til menneskeheten fra Gud, hvor jordens frukter tilhører alle, men det vi ser i dag er at “vårt felles hjem” aldri har vært så skadet mer enn i løpet av de siste 200 årene. Vi har behandlet jorden som om den har ubegrenset ressursforsyning. Fremtiden for “vårt felles hjem” er truet. Men det er fortsatt håp, unge mennesker krever endringer. For å lage forandring trenger vi en felles plan, der hovedmålene blant annet er å få hele menneskeheten til å samarbeide, gjøre en slutt på fossile brensler og i stedet bruke fornybare ressurser og slutte å behandle verdens ressurser som et objekt for fortjeneste. Det er fremdeles tid for å begynne på nytt og skape en forandring.

Hele denne reportasjen er skrevet av elever fra valgfaget Medier og Informasjon. Meningen med denne reportasjen var at vi skulle få en smakebit på hvordan det virkelig er å være journalister.

Arkiv